Słodycze czyli coś, co wszyscy kochają

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi słodkości – niemalże każdy człowiek posiada jakieś swoje ukochane czekolady, batoniki, landrynki oraz wiele innych. Zwłaszcza dzieci uwielbiają słodycze; częściowo wynika to stąd, że najmłodsi mają znacznie więcej receptorów smakowych które odpowiedzialne są za odczuwanie słodkich smaków. Jednakże można mieć wrażenie, że także większość starszych osób tak ma. Słodkie przysmaki są przez nas chętnie kupowane na podwieczorek albo także na drugie śniadanie.

saletra potasowa

Autor: liketearsintherain’s buddy icon
Źródło: www.flickr.com
W Polsce, tak samo, jak w różnych krajach europejskich, działają ci sami wytwórcy jeżeli rozchodzi się o słodkości. Dlatego w gruncie rzeczy regały w naszych sklepach mają praktycznie taką samą zawartość. Każdy z nas za, czy to z reklamówek w telewizji czy regałów w sklepach takie marki, jak Ferrero – wytwórcę dla przykładu kremu Nutella czy też niezwykle cenionego Rafaello, Haribo – jaki najbardziej słynie z wytwarzania owocowych żelowych misiów czy też markę Prince Polo, jaka oferuje pyszne wafelki oblewane czekoladą w wielu typach oraz smakach – Ferrero w Ceneo. To tylko nieliczne przykłady marek, które z pewnością kojarzy każda osoba, która z radością robi sobie słodką przerwę z ulubionymi słodyczami. Przywołany tutaj stan rzeczy, iż praktycznie w każdym kraju da się dostać nasze ulubione słodycze ma i dobre i złe strony: z jednej produkty Ferrero, misie owocowe Haribo albo wafelki Prince Polo są szeroko dostępne, z drugiej – zapomnieliśmy o naszych regionalnych smakołykach.

Mimo że w tak cenionych przez wszystkich słodyczach znaleźć można wiele szkodliwych substancji, można mieć całkowitą pewność, że nigdy nie znajdziemy w nich niezwykle toksycznego związku, jakim jest saletra potasowa. Cóż to jest? To znany od setek lat związek chemiczny, który na szerokie zastosowanie szczególnie w branży paliwowej, produkcji wędlin, oraz rolnictwie. Saletra potasowa to właściwie azotyn potasu – saletra to tylko określenie zwyczajowe. Substancja ta to niezwykle silny utleniacz, z tego powodu wykorzystuje się go w działaniach związanych z tworzeniem czarnego prochu. W przemyśle mięsnym funkcjonuje on jako konserwant, a zmieszany z cukrem jest głównym składnikiem paliwa w samodzielnie wykonywanych materiałach związanych z pirotechniką – .