Powitaj zimę z radością – odkryj niezawodny sposób na niskie temperatury!

Zimowe dni to trudny czas dla zmarzluchów.
Zazwyczaj pragniemy wtedy schować w ciepłym domu i z gorącą herbatą usiąść do naszej ulubionej książki tudzież do wybranego filmu. Jednak czy zima musi być taka „zimna”?

Zobacz, co możesz zrobić, aby uchronić się przed przenikliwym chłodem.

sweter

Autor: Evelyn Hill
Źródło: http://www.flickr.com

Istnieje bez liku sposobów na ochronę przed chłodem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, schronić się przed nim w domu. Ale najlepszym pomysłem jest odpowiednie ubranie.

Wełna – świetny patent na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pochodzącym z sierści zwierząt.
Pozyskujemy ją na przykład od kóz, owiec, lam, wielbłądów albo królików. Ze względu na charakterystyczne właściwości włókna, wełna jest wykorzystywana do wyrobu wysokiej jakości
tkanin, dzianin jak również włóknin.
Wełna była znana od czasów starożytnych. Ta doskonałej jakości jest bardzo miękka, puszysta i charakteryzuje się cienkimi włóknami, które posiadają długość od 4 do 12 cm. Taką niebywałą wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny fantastyczny gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest uzyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość aż do 40 cm. Dzianina wełniana jest znakomitym zabezpieczeniem przed niskimi temperaturami.

Wełna gotowana: co to takiego?

Jeśli w swej garderobie masz berety, szaliki czy swetry, prawdopodobnie są one wykonane właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (inaczej wełna parzona) różni się od tradycyjnej wełny tym, iż jest bardziej zbita. Dlaczego? Dlatego, iż została wcześniej poddana obróbce termicznej i w związku z tym skurczyła się. W trakcie obróbki wełna traci ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna (lamalama.pl/) gotowana jest znacznie cieplejsza, znakomicie zdaje egzamin w zimowe dni. Dodatkowo w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest mniej podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo dokuczliwa wysypka.

Jakie jeszcze zalety ma parzona wełna?

sweter z wełny

Autor: McArthurGlen Designer Outlets
Źródło: http://www.flickr.com

W przeciwieństwie od normalnej wełny jest miękka, szalenie miła w dotyku. To elastyczny, mięsisty oraz lejący materiał, niejednokrotnie wykorzystywany w krawiectwie.
Dodatkowo – oprócz tego, że znakomicie chroni przed chłodem, z powodu swego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają również świetne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
Aby mieć pewność, że nasz wełniany płaszcz tudzież kurtka należycie zabezpieczą nas przed mrozem trzeba je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch powita zimę z radością!